Με απορία έως και αγανάκτηση βλέπουν οι πολίτες να οργιάζουν ανέλεγκτοι οι εργολάβοι της ΔΕΔΔΗΕ. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες ότι, χωρίς να χρειάζεται, οι εργολάβοι πετσοκόβουν τα δέντρα σε κοινόχρηστους και μη χώρους, ερήμην παντός αρμοδίου επιβλέποντος από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και από πλευράς Δήμου ή Δασονομείου, οι εργολάβοι (καλυπτόμενοι ουσιαστικά απ’ τους πιο πάνω) συνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό έργο τους ΠΑΡΑΝΟΜΑ, αφού η νόμιμη διαδικασία προβλέπει πως οι κοπές των δέντρων γίνονται υποχρεωτικά με επίβλεψη, ως άνω.
Αυτή την περίοδο εξελίσσονται εργολαβίες κλαδέματος (βλέπε πετσοκόμματος) δέντρων για την «προστασία», δήθεν- τάχα, των συνεστραμμένων καλωδίων χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτών των μαύρων καλωδίων σε μορφή πλεξούδας που βλέπουμε παντού να πάνε από κολόνα σε κολόνα.
Με τα καλώδια αυτά η ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε ασχοληθεί ΠΟΤΕ, προφανώς διότι πρόκειται για καλώδια πολύ καλά μονωμένα και ανθεκτικά που δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα, όπως παρουσίαζαν (πριν από την υπογειοποίησή τους) τα γυμνά καλώδια της μέσης τάσης.
Κατά καιρούς, «για τα μάτια», η ΔΕΔΔΗΕ έβγαζε κάτι ψευτοεργολαβίες κλαδέματος γύρω από τα γυμνά καλώδια της μέσης τάσης και πέραν τούτου ουδέν. Τα κλαδεμένα τα παρατούσαν οι ψευτοεργολάβοι στους κοινόχρηστους χώρους και (μετά από μέρες είτε και μήνες ακόμα) τα μάζευε ο Δήμος. Έτσι, ο Δήμος έκανε και δουλειά για την οποία πληρωνόταν ο εργολάβος.
Σωστή δουλειά δε γινόταν. Κλάδευαν τα εύκολα, που δε χρειαζόντουσαν καν κλάδεμα, και παράταγαν τα δύσκολα και επικίνδυνα που πράγματι χρειαζόντουσαν κλάδεμα. Αν τηλεφωνούσε κάποιος στη ΔΕΔΔΗΕ για να καταγγείλει πως κλαδιά δέντρων ακουμπάνε στα γυμνά καλώδια της μέσης τάσης και παίρνουν φωτιά, η ΔΕΔΔΗΕ απαντούσε συνήθως πως το κλάδεμά τους δεν είναι δική της δουλειά αλλά του ιδιοκτήτη των δέντρων, είτε αυτός είναι ο Δήμος είτε είναι ιδιώτης. Άμα τους ρώταγες γιατί, εφ’ όσον πρόκειται για υποχρέωση είτε του Δήμου είτε του ιδιώτη, βγάζουν εργολαβίες κλαδέματος οι ίδιοι και χρεώνουν παράνομα την ΔΕΔΔΗΕ, σου απαντούσαν αλλ’ αντ’ άλλα.
Μετά την υπογειοποίηση της μέσης τάσης είπαμε μήπως γλυτώσουμε από τους ψευτοεργολάβους. Αμ δε!!! Το Ελληνικό βασίλειο της εργολαβίας ποτέ δεν πεθαίνει!!! Ο κάθε «φουκαράς» εργολάβος έχει κάνει «παραγωγικές» επενδύσεις με σκοπό το «ράβε ξήλωνε». Πως είναι δυνατόν λοιπόν αυτός να παραμένει άπραγος; Ας του βγάλουμε λοιπόν του ανθρώπου και μία αεριτζίδικη (δηλαδή αχρείαστη) εργολαβία, αφού οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουνε «πάει στο θεό» και λεφτά υπάρχουν.
Θυμήθηκαν λοιπόν (από το πουθενά) οι της ΔΕΔΔΗΕ τα συνεστραμμένα καλώδια, με πρόσχημα την «προστασία» των οποίων αποφάσισαν να «τρέξουν» κάποιες εργολαβίες, έτσι βρε αδελφέ, για να μην κάθονται οι εργολάβοι και να μένουν όλοι ευχαριστημένοι.
Έρχεται λοιπόν ο εργολάβος και μία δουλειά Χ την κάνει, με το έτσι θέλω, 10Χ. Ενώ πρέπει να κλαδέψει 50-60 πόντους μακριά από το συνεστραμμένο, αυτός κλαδεύει 3-4 μέτρα μακριά (βλέπετε ενδεικτικά κάτω φωτογραφία). Προφανώς (αδιαφορώντας πλήρως αν πετσοκόβει αναιτιολόγητα τα δέντρα) «ξεχειλώνει» το αντικείμενο της εργασίας για να κάνει περισσότερα μεροκάματα και να πάρει περισσότερα λεφτά. Αυτός καλά κάνει γιατί έτσι τον έχουν (καλο)μάθει να δουλεύει. Άλλωστε, όπως είπαμε, «λεφτά υπάρχουν να τρων και οι κότες». Το ζήτημα όμως δεν είναι τι κάνει ο εργολάβος αλλά οι επιβλέποντες, οι οποίοι ασφαλώς γνωρίζουν πως «όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια».
Ας τελειώσουμε με ένα κουίζ. Στη επάνω φωτογραφία βλέπετε ένα συνεστραμμένο καλώδιο που, χρόνια τώρα, ακουμπάει (και τρίβεται) στον κορμό ενός κυπαρισσιού, κραυγαλέα απόδειξη πως η ΔΕΔΔΗΕ δεν ασχολήθηκε με τα συνεστραμμένα καλώδια ποτέ μέχρι σήμερα.
Το κουίζ είναι το εξής :
1. Πόσο μακριά μπορούν να κόψουνε από το καλώδιο χωρίς να κόψουνε το κυπαρίσσι; Μηδέν, ένα ή δύο χιλιοστά;
2. Αν κόψουνε σε απόσταση τριών μέτρων από το καλώδιο (όπως και κόβουνε παντού), πόσο κυπαρίσσι θα μείνει; Καθόλου ή τίποτα;