Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Νο 1







  Με αφορμή την πρόσφατη Εισήγηση του αντιδημάρχου χωροταξικού σχεδιασμού Γιάννη Φωτάκη για τους οικισμούς, σημειώνουμε τα εξής:

   Πρόκειται για γονατογραφία (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εισήγηση φέρει ημ/α 7 Μαΐου έτους .... 2019).

   Το πρώτο ψέμα που γράφεται στη συγκεκριμένη εισήγηση είναι ότι, δήθεν, το πρόβλημα με τους οικισμούς ανέκυψε μετά το 2010 (δηλ. τον ν. 3889/2010 των Γ.Α.Π. -  Μπιρμπίλη), οπότε και αμφισβητήθηκαν οι νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού των ορίων των οικισμών.
   Στην πραγματικότητα, όπως γνωρίζουν οι πάντες, το πρόβλημα είχε ανακύψει ήδη από τη δεκαετία του 80, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις νόμω ανίσχυρες, δηλαδή ανυπόστατες στο νομικό κόσμο.
   Το έτος 2010 η υπόθεση είχε φτάσει στο απροχώρητο με αφορμή τη γνωστή υπόθεση της Άνοιξης, οπότε (κατόπιν σχετικής μελέτης των Χριστοφιλόπουλου – Χλέπα) έγινε παρέμβαση από τον τότε Δήμο Άνοιξης για νομοθετική ρύθμιση, με κατάληξη τον νόμο 3889/2010 των Γ.Α.Π. – Μπιρμπίλη, λόγω του οποίου η τελευταία έμεινε στην ιστορία σαν η νεκροθάφτης των οικισμών.

   Να θυμίσουμε εδώ πως η επί σειρά τετραετιών βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ της περιοχής μας Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε ψηφίσει τότε υπέρ του νόμου Μπιρμπίλη (καθ’ ην στιγμή μάλιστα ο σύζυγός της και καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος είχε εκπονήσει για λογαριασμό του Δήμου Άνοιξης αντίθετη μελέτη για το θέμα), δηλώσασα ότι την είχε πείσει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πως το νομοσχέδιο ήταν «ευκαιρία».
   Προς τη δήλωση αυτή είχε ευθυγραμμιστεί και ο τότε δήμαρχος Αγ. Στεφάνου Παναγιώτης Βορριάς, δηλώσας και αυτός με τη σειρά του πως ο ν. 3889/2010 αποτελεί «χρυσή ευκαιρία» για τους οικισμούς.
   Άλλα, βέβαια, λέει τώρα. Αυτά, βλέπετε, έχει η πολιτική.

  Δεύτερο ψέμα είναι ότι, δήθεν, με το άρθρο 31 του 4280/2014 είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα, καθ’ ην στιγμή οι πάντες γνωρίζουν πως η Πολεοδομία του Δήμου Διονύσου, συνεπικουρούμενη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Καρδαμίτση, Καντερέ, Λάβδας) και την Ενωτική Πρωτοβουλία του Καλαφατέλη, είχε αντίθετη άποψη.

  Να θυμίσουμε εδώ ότι, τότε, ο πρώην δήμαρχος Διονύσης Ζαμάνης είχε συγκρουστεί μετωπικά με όλους αυτούς που (παρά την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου 31 του ν. 4280/2014) επέμεναν να ζητούν έγκριση Δασαρχείου ακόμα και για να δώσουν μία απλή άδεια  εσωτερικών επισκευών σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια μέσα στους οικισμούς.
  Πόθεν λοιπόν, κ. Φωτάκη (και κα Χαζάπη) ισχυρίζεσθε ότι το πρόβλημα των οικισμών ήταν λυμένο με το άρθρο 31 του ν. 4280/2014;

  Οι Καλαφατέλης και παρατρεχάμενοι έσπευσαν να συμπαραταχθούν τότε με τα συγκεκριμένα συμφέροντα, σε βάρος των  συμφερόντων του τόπου, και πολέμησαν λυσσαλέα τον Ζαμάνη, με πρώτο και καλύτερο (ποιόν άλλο;) τον νυν Γ.Γ. του Δήμου.

    Και, μάλιστα, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το άρθρο 31 του ν. 4280/2014 (για το οποίο σήμερα κάποιοι από τους πιό πάνω κόπτονται υποκριτικά), δε δίστασαν ακόμη και να κουβαλήσουν στην Πολεοδομία του Δήμου Διονύσου τη συντεχνία των απανταχού «πολεοδόμων» για να τους βοηθήσει στον αγώνα τους να ρίξουν το δήμαρχο από τη δημαρχία (όπως οι ίδιοι διαλαλούσαν δημοσίως), μόνο και μόνο γιατί ο τελευταίος επέμενε ότι η Πολεοδομία δε δικαιούται να ζητάει έγκριση Δασαρχείου για τη χορήγηση άδειας οικοδομικών εργασιών μέσα στους οικισμούς.

   Πως είναι δυνατόν λοιπόν, κ. Φωτάκη (και κα Χαζάπη), ύστερα από τόσα και τόσα που έκανε η παράταξή σας, να έρχεσθε σήμερα και να ψεύδεστε τόσο ασύστολα ισχυριζόμενοι ότι, δήθεν τάχα, το πρόβλημα των οικισμών ήταν λυμένο κατόπιν παρέμβασης της τότε δημοτικής αρχής ... Καλαφατέλη(!!!), κάνοντας το μαύρο άσπρο;

   Αυτού του είδους τη συναίνεση επιδιώκετε; Συναίνεση στα ψέματα και στην προπαγάνδα σας;

   Αυτά προς το παρόν και έπεται συνέχεια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου