Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

 

   Όπως δείχνουν τα πράγματα, έρχονται οσονούπω οι δασικοί χάρτες και στο Δήμο Διονύσου. Έντονη, λοιπόν, η σχετική φιλολογία και παραφιλολογία από ειδήμονες και μη.

  Τα λεφτά πολλά. Αφού έφαγαν τα κονδύλια οι διάφοροι μελετητές, τρέχουν τον τελευταίο καιρό οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να αναρτήσουν άρον – άρον δασικούς χάρτες παντού, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων.

   Τι σας θυμίζει αυτό; Μάλλον την περίπτωση του πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ Αλέκου Πανταζή, του οποίου το μελετητικό γραφείο (εφεξής «ο μελετητής»), αφού εισέπραξε αμοιβές της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου για την Πολεοδομική Μελέτη (Π.Μ.) Άνοιξης, στη συνέχεια «την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια», δηλαδή απαγκιστρώθηκε τεχνηέντως από τη συγκεκριμένη μελέτη αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» το Δήμο, ο οποίος χρεώθηκε να επιστρέψει (και επιστρέφει) χρηματοδοτήσεις της τάξης των οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ περίπου που είχε λάβει για την κατάρτιση της συγκεκριμένης Π.Μ., με το αιτιολογικό ότι αυτή δεν αποπερατώθηκε.
 
  Τα πιό πάνω ίσως τα έχουν ακούσει αρκετοί. Πόσοι όμως γνωρίζουν τα σχετικά με τη μεθόδευση της αποχώρησης του άνω μελετητή από την Πολεοδομική Μελέτη Άνοιξης και τις ευρύτερες επιπτώσεις που είχε αυτή στην τοπική κοινωνία;

   Όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν το νόμο Ταγαρά, ο οποίος ίσχυσε μέχρι την κατάργησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι οικισμοί που έχουν οριοθετηθεί με νομαρχιακές αποφάσεις (Αγ. Στέφανος, Άνοιξη, Άγ. Άγγελοι, Ραπεντώσα) εξαιρούντο ρητά και κατηγορηματικά από τη δασική νομοθεσία.
   Βάσει του νόμου αυτού, ο μελετητής μπορούσε να συνεχίσει και να αποπερατώσει την Π.Μ. Άνοιξης. Επειδή όμως, για δικούς του λόγους και συμφέροντα, είχε επιλέξει να αποχωρήσει, ανέπτυξε μία σαθρή επιχειρηματολογία ότι, δήθεν, παρά το νόμο Ταγαρά, οι ως άνω οικισμοί (επομένως και οι οικισμοί Άνοιξης και Αγ. Αγγέλων που τον ενδιέφεραν) υπαγόντουσαν στη δασική νομοθεσία και ότι, συνεπώς, η συνέχιση της Π.Μ. ήταν ανέφικτη λόγω δασικού.
   Σ’ αυτή του τη θέση, ο μελετητής βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες στην Πολεοδομία του Δήμου Διονύσου (και όχι μόνον), με αποτέλεσμα άλλα να λέει ο νόμος και άλλα «ο αστυνόμος» (δηλ. η Πολεοδομία). Έτσι, η Πολεοδομία, αφού έβαλε πλάτη προκειμένου ο  μελετητής να απαγκιστρωθεί από τη μελέτη της Άνοιξης με το πιό πάνω πρόσχημα, συνέχισε να αγνοεί το νόμο Ταγαρά, και, παπαγαλίζοντας σχεδόν αυτολεξεί την αντίστοιχη σαθρή επιχειρηματολογία του μελετητή, απαιτούσε χαρτί Δασαρχείου για κάθε οικοδομική άδεια στους οικισμούς. Είχαν φτάσει στο σημείο να ζητάνε χαρτί Δασαρχείου ακόμα και για εσωτερικές κατασκευές - διαρρυθμίσεις σε νόμιμα υφιστάμενα κτίρια.
   Αυτά τα γνωρίζουν όλοι οι μηχανικοί που βγάζουν άδειες στην περιοχή, αλλά σιωπούν για ευνόητους λόγους αποφυγής δυσμενών επιπτώσεων στο επάγγελμά τους.
  Τα παράπονα ήταν πολλά και δικαιολογημένα. Τότε ήταν που παρενέβη ο Ζαμάνης, απαιτώντας ως Δήμαρχος την εφαρμογή της νομιμότητας. Αν όμως εφαρμοζόταν η νομιμότητα, έμεναν εκτεθειμένοι κάποιοι στην Πολεοδομία αλλά και πιό πάνω, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γιατί είχαν βάλει πλάτη υπέρ των σαθρών θέσεων του μελετητή.
   Στη σύγκρουσή του με την Πολεοδομία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Ζαμάνης βρήκε απέναντι, εκτός από τη συντεχνία των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, και την παράταξη Καλαφατέλη, η οποία βρήκε μία ακόμα ευκαιρία για σαμποτάζ (όπως π.χ. και στις περιπτώσεις Κτηματολογίου, αποκομιδής σκουπιδιών, αναζήτησης χρημάτων Σχολικών Επιτροπών, κλπ.), συμπαρατασσόμενη ανοιχτά με υπαλλήλους της Πολεοδομίας, προκειμένου, όπως έλεγαν δημοσίως, να «ρίξουν» το Ζαμάνη.  
   Αυτός ήταν ο τρόπος και ο λόγος που ανατράπηκε στην πράξη και δεν ίσχυσε ποτέ ο νόμος Ταγαρά στο Δήμο Διονύσου : Σαμποτάζ σε βάρος μιάς ολόκληρης κοινωνίας, μόνο και μόνο για τα συμφέροντα, είτε αυτά λέγονται συμφέροντα Καλαφατέλη είτε αυτά λέγονται συμφέροντα μελετητή είτε αυτά λέγονται συμφέροντα συντεχνιών κ.ο.κ.

   «Στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται σήμερα οι πολίτες και σε ό,τι αφορά τόσο το Οικιστικό όσο και τους Δασικούς Χάρτες : Η πορεία των συγκεκριμένων ζητημάτων δεν καθορίζεται από τα συμφέροντα των πολιτών αλλά από τα τρωκτικά των ποικίλων κονδυλίων, είτε αυτά προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε ακόμη και απ’ ευθείας από την τσέπη των πολιτών, για λαδώματα διαφόρων παρασιτόβιων και αμοιβές δασολόγων, δικηγόρων, μηχανικών, κλπ., για το εισόδημα των οποίων, ως πασίγνωστον, μεριμνούν αποτελεσματικά οι αντίστοιχες συντεχνίες.

   Ας προχωρήσουμε όμως στο σήμερα : Παραθέτουμε στο τέλος του παρόντος ένα έγγραφο του ΥΠΕΝ με ημερομηνία 21-12-2020, από το οποίο προκύπτει ότι ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 23 ΠΑΡ. 1 ΚΑΙ 2 ΤΟΥ 3889/2010 ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ, επί του παρόντος, ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ.

   Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για το Δήμο Διονύσου;

   Όπως γνωρίζουμε όλοι, επί Δημαρχίας Ζαμάνη, σ’ εκτέλεση αντίστοιχης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδείχτηκαν με την πιό πάνω διαδικασία και με χρώμα πορτοκαλί (δηλαδή ως οικισμοί που δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία) όλοι ανεξαίρετα οι οικισμοί, χωρίς υπόδειξή τους με χρώματα κίτρινο, κλπ., όπως το ήθελαν οι «πρόθυμοι νομιμόφρονες και νομοταγείς» της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των δύο Γιάννηδων Καλαφατέλη και Φωτάκη, που ήθελαν να παραδώσουν το σύνολο των οικισμών του Δήμου Διονύσου στους δασολόγους, δεδομένου ότι έλεγαν πως κανένας  οικισμός στο Δήμο Διονύσου δε μπορεί να έχει πορτοκαλί περίγραμμα.
   Σκοπός τους, βέβαια, ήταν να αναρτηθούν δασικοί χάρτες και μέσα στους οικισμούς, προκειμένου να εκθέσουν το Ζαμάνη. Το μυαλό τους ήταν στη σκευωρία και τίποτα άλλο. Μαζί τους συμπαρατάχθηκαν και κάποιοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, παρακάμπτοντας παράνομα τη σχετική πιό πάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο σκοπός ήταν, όπως έλεγαν όλοι ανοιχτά, «να ρίξουν» το Ζαμάνη από Δήμαρχο.
   Για το σκοπό αυτό ανέσυραν από το συρτάρι τη μελέτη Χλύκα, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Καλαφατέλη και του οποίου θαυμαστής ετύγχανε ο Φωτάκης (σχετικό είναι το δημοσίευμά μας «ΧΛΥΚΑ ΕΓΚΩΜΙΟΝ»), το περιεχόμενο της οποίας (ουσιαστικά) και απέστειλαν στις αρμόδιες δασικές αρχές, προκειμένου αυτές να συμπεριλάβουν τους οικισμούς μέσα στους Δασικούς Χάρτες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προκειμένου «να ρίξουν» το Ζαμάνη από Δήμαρχο, δε δίστασαν να σαμποτάρουν ανοιχτά την προσπάθειά του για εξαίρεση των οικισμών από τους Δασικούς Χάρτες.

   Παράλληλα, να θυμηθούμε ότι ο Καλαφατέλης είχε «ξεσκιστεί» κυριολεκτικά να γίνουν πρώτα οι Δασικοί Χάρτες και μετά το Κτηματολόγιο, προκειμένου οι περιουσίες του κόσμου να χαρακτηριστούν δασικές και , συνακόλουθα, κατά τεκμήριο ιδιοκτησίες του Δημοσίου, μόνο και μόνο για να κάνει τη χάρη του Υποθηκοφύλακα (η γυναίκα του οποίου κατέβηκε στις εκλογές με τον Καλαφατέλη) και να εκτεθεί ο Ζαμάνης, ως υπεύθυνος τότε Δήμαρχος (μ’ ένα σμπάρο δυό  τρυγόνια).

   Εδώ μιλάμε ότι οι άνθρωποι το σαμποτάζ το έχουν ανάγει σε επιστήμη.

   Τι μέλει γενέσθαι λοιπόν βάσει του πιό κάτω παρατιθέμενου εγγράφου;
 
   ΕΚΔΟΧΗ ΠΡΩΤΗ : Θα ληφθούν υπ’ όψιν οι από πλευράς διοίκησης Ζαμάνη υποδείξεις ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ των οικισμών (με χρώμα πορτοκαλί), οπότε και θα εξαιρεθεί από τους Δασικούς Χάρτες ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των οικισμών του Δήμου Διονύσου.  

   ΕΚΔΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ : Θα ληφθούν υπ’ όψιν οι από πλευράς Καλαφατέλη, Φωτάκη, Χλύκα, Πολεοδομίας και λοιπών προθύμων ως άνω υποδείξεις ΜΕΡΙΚΩΝ ΜΟΝΟΝ από τους οικισμούς (με χρώμα κίτρινο, κλπ.), οπότε και οι λοιποί οικισμοί θα υπαχθούν στους Δασικούς Χάρτες.

   Σημειωτέον εδώ ότι εφαρμοστέες εν προκειμένω είναι οι απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή οι χάρτες Ζαμάνη. Αυτό είναι γνωστό, διότι η Πολεοδομία προσπάθησε να αποσπάσει, χωρίς επιτυχία, από τον Ζαμάνη τους κωδικούς, προκειμένου, παρακάμπτοντας πάντα το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποστείλει ηλεκτρονικά τα όρια των οικισμών με χρωματισμούς διάφορους του πορτοκαλί, σύμφωνα με τις απόψεις των Καλαφατέλη, Φωτάκη και Χλύκα.

   Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά : Είτε θα δείτε τα ακίνητά σας σε όλους ανεξαίρετα τους οικισμούς εκτός Δασικών Χαρτών, οπότε θα γνωρίζετε πως αυτό οφείλεται στη διοίκηση Ζαμάνη, είτε θα δείτε μερικά από αυτά να υπάγονται στους Δασικούς Χάρτες σαν δασικά (και κατά τεκμήριο σαν ιδιοκτησία του Δημοσίου), οπότε θα γνωρίζετε πως αυτό οφείλεται στους Καλαφατέλη, Φωτάκη και λοιπούς παρατρεχάμενους.

   Σαν επίλογο, να θυμίσουμε ότι ο Διευθυντής Δασών Καλπαξίδης παρενοχλεί τη Δημοτική Αρχή, ρωτώντας υποκριτικά αν ισχύει το πορτοκαλί του Ζαμάνη ή το υπόλοιπο ουράνιο τόξο των Καλαφατέλη, Φωτάκη, Χλύκα, Πολεοδομίας και λοιπών καλοθελητών. Και, λέμε υποκριτικά, διότι ο Καλπαξίδης γνωρίζει ότι αυτό που ισχύει είναι οι ηλεκτρονικές υποδείξεις Ζαμάνη (εννοείται, βέβαια, εφ’ όσον δεν έχουν ανακληθεί από τους Καλαφατέλη και Φωτάκη, γεγονός που θα ισοδυναμούσε προς «εσχάτη προδοσία»). Αλλοιώς, ο Καλπαξίδης δε θα ρωτούσε τίποτα, παρά θα έσπευδε να βάλει κατ’ ευθείαν τους οικισμούς μέσα στους Δασικούς Χάρτες. Ρωτάει γιατί πήρε τα μαντάτα πως έχει να κάνει με «πρόθυμους» και πιέζει, πιθανολογώντας ότι θα λάβει την απάντηση της αρεσκείας του (αν δεν την έχει ήδη λάβει).

   Κύριοι – κύριοι Γιάννηδες, Καλαφατέλη και Φωτάκη. Καταλαβαίνουμε ότι ντρεπόσαστε να συγκαλέσετε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την επικαιροποίηση της απόφασης Ζαμάνη για τους οικισμούς, πλην όμως αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και αυτό οφείλετε να πράξετε ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ, αφού η σιωπή στα ερωτήματα Καλπαξίδη συνεπάγεται υπονόμευση της πιό πάνω απόφασης.
   Ξεπεράστε, επιτέλους, τη μιζέρια και την κακομοιριά στην πολιτική σας συμπεριφορά  και αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων: Άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την επικαιροποίηση της απόφασης Ζαμάνη για τους οικισμούς, προκειμένης της εξαίρεσης του συνόλου τους από τους Δασικούς Χάρτες, με αντίστοιχη σαφή και κατηγορηματική απάντηση στον Καλπαξίδη.
   Σταματήστε να κρυβόσαστε, δειλοί και μοιραίοι, πίσω από παπαγαλάκια και πληρωμένους κονδυλοφόρους.
   Εμφανιστείτε και ενεργείστε άμεσα, ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗ