Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΧΛΥΚΑ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Σε συνέντευξή του της 17-2-2020 στην Οδό Διονύσου, ο Γιάννης Φωτάκης πλέκει το εγκώμιο του δασολόγου Νίκου Χλύκα, που είχε χαρακτηρίσει με διάφορα χρώματα, ήτοι “πορτοκαλί”, “κίτρινο” και “ιώδες”, τα περιγράμματα των οικιστικών περιοχών του Δήμου Διονύσου.
Όπως ομολογεί  στην ίδια συνέντευξη ο Φωτάκης, είχε ταχθεί και αυτός με τις απόψεις Χλύκα για οικισμούς Α, Β και Γ κατηγορίας, γι’ αυτό και συνεργάστηκε μαζί του στη συνέχεια, όταν ο Δ/ντής Δασών της Ανατολικής Αττικής (ονόματι Καλπαξίδης) “απείλησε” να αφήσει όλες τις οικιστικές περιοχές του Δήμου Διονύσου εκτός δασικών χαρτών, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Ζαμάνη τις είχε χαρακτηρίσει ενιαία με χρώμα “πορτοκαλί”, δηλαδή το χρώμα που τις εξαιρούσε από τους δασικούς χάρτες.
Τότε λοιπόν ο κ. Φωτάκης ανησύχησε τόσο πολύ μήπως τυχόν και γλυτώσει η τοπική κοινωνία από τους δασικούς χάρτες – τέρατα που εκσφενδονίζουν οι δασικές αρχές στο κεφάλι του κάθε ανυποψίαστου πολίτη ώστε έσπευσε να ζητήσει βοήθεια από τον κ. Χλύκα.

Ανοίγουμε παρένθεση για να υπενθυμίσουμε την πρεμούρα και του Καλαφατέλη να βαφτίσει τους οικισμούς δάση όταν, συμμαχώντας με συγκεκριμένα συμφέροντα, κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να προηγηθούν του κτηματολογίου οι δασικοί χάρτες.
Σημειωτέον εδώ ότι, σε περίπτωση κατάρτισης κτηματολογίου σε περιοχές που διαθέτουν δασικούς χάρτες, οποιοδήποτε ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως δασικού χαρακτήρα θεωρείται πως ανήκει κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο, όπου και αποδίδεται βάσει κτηματολογίου, οπότε, πρακτικά, έχουμε τη δήμευση του ακινήτου.
Σημειωτέον επίσης ότι, όπου έχουν καταρτιστεί προσωρινοί κτηματικοί χάρτες (Π.Κ.Χ.) βάσει του ν. 248/76, αυτοί είναι που αναρτώνται και ως δασικοί χάρτες.
Αρκεί λοιπόν κανείς να ρίξει μια ματιά στους πιο πάνω Π.Κ.Χ. της περιοχής του Δήμου Διονύσου, που καταλαμβάνουν πλείστα όσα τμήματα των οικισμών, για να καταλάβει τι κλάμα είχε να πέσει αν περνούσε η γραμμή Καλαφατέλη.
Κλείνει η παρένθεση.

Ποιος όμως είναι ο κ. Χλύκας;
Αναζητώντας κανείς πληροφορίες στο διαδίκτυο, βλέπει αμέσως ότι πρόκειται για τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών, δηλαδή για ένα συνδικαλιστή που εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ακόμα όμως και απλός μελετητής να ήταν, και πάλι, όπως είναι προφανές, τα επαγγελματικά του συμφέροντα θα προωθούσε.
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.eksegersi.gr («ΚΟΝΤΡΑ»), βλέπει κανείς διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν το Νίκο Χλύκα με τίτλους όπως «Στα μανταλάκια η “ανάρμοστη σχέση” Μπιρμπίλη – Χλύκα», «Ο απρόσεκτος σύμβουλος εκθέτει την υπουργό: Χοντρή διαπλοκή στο υπουργείο Περιβάλλοντος», κλπ, που κάνουν λόγο για γιάφκα της τέως υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και του Νίκου Χλύκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για μεταξύ τους διαπλοκή, για παντοδύναμο σύμβουλό της στα δασικά θέματα που «λύνει και δένει» στο υπουργείο και ο οποίος συνέταξε το «νόμο Μπιρμπίλη» και για άλλα τέτοια παρόμοια.
Ειδικότερα στο δεύτερο πιο πάνω δημοσίευμα, παρουσιάζονται και τεκμήρια πως ο Νίκος Χλύκας έχει γράψει την Εισηγητική Έκθεση του «νόμου Μπιρμπίλη» (πατήστε εδώ).
Ο Ν. Χλύκας εμφανίζεται λοιπόν να είναι αυτό που λέμε «παντός καιρού και πανταχού παρών».

Αν δε μας απατά η μνήμη μας, ο Ν. Χλύκας ήταν αυτός που κατάρτισε και τους δασικούς χάρτες της Δροσιάς επί Καλαφατέλη, δηλαδή τότε που ήταν και σύμβουλος του Καλαφατέλη στα δασικά θέματα.
Πήρε τους αντίστοιχους Προσωρινούς Κτηματικούς Χάρτες (Π.Κ.Χ.) που είχαν καταρτιστεί τη δεκαετία του 1980, τους «κοπάνησε» επάνω σ’ ένα ορθοφωτοχάρτη της περιοχής και … όποιον πάρει ο χάρος!!!
Τι σπίτια, τι πολυκατοικίες σε “περιμετρικά” οικόπεδα ανοιχτών οικοδομικών τετραγώνων, ακόμη και το Γυμνάσιο- Λύκειο Δροσιάς δε γλύτωσε!!!  Δασικό και αυτό!!! Βλέπετε δεν εμφανιζόταν πουθενά εκεί το σχολείο στις αεροφωτογραφίες έτους … 1937!!!

Παρεμπιπτόντως, πόσα «περιμετρικά» οικόπεδα έχει ο Διόνυσος κ. Φωτάκη; Εκατοντάδες ή μήπως χιλιάδες;
Γνωρίζεις πως οι δασικές αρχές θεωρούν τα περιμετρικά οικόπεδα των ανοιχτών οικοδομικών τετραγώνων της Αιολίδας (όπως και της Δροσιάς) ως κείμενα εκτός σχεδίου και, επομένως, τα χαρακτηρίζουν δασικά;
Καλή η «πάσα» στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν νόθευσης του πρακτικού της Ε.Π.Ζ., πλην όμως αυτά τα φτηνά τερτίπια δε σώζουν. Το πρόβλημα βρίσκεται και στην πόρτα σου κ. Φωτάκη. Έχε το υπ’ όψιν και μη νομίζεις πως οι δασικοί χάρτες δεν αφορούν τη γειτονιά σου, έτσι ώστε να μπορείς να παίζεις εκ του ασφαλούς με τους οικισμούς το παιγνίδι «Φύγε συ, έλα συ».
Με τα περιμετρικά οικόπεδα της Αιολίδας τι θα κάνεις; Η δημοτική αρχή επί Ζαμάνη τα χρωμάτισε “πορτοκαλί”. Εσύ τι στάση θα κρατήσεις; Θα συνεχίζεις να το παίζεις “νομοταγής” και θα τα βαφτίσεις «δασάκια», συνεργαζόμενος αρμονικά με τους Καλπαξίδη – Χλύκα, ή μήπως (τα ψηφαλάκια γαρ) θ’ αλλάξεις ρότα; Θα είχες την καλοσύνη να μας απαντήσεις;

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον Χλύκα.
Τι σχέση μπορούν να έχουν τα συμφέροντα αυτού του ανθρώπου με τα συμφέροντα των δημοτών; Προφανώς καμία απολύτως!
Αφήστε λοιπόν κατά μέρους το “Χλύκα εγκώμιον” κ. Φωτάκη, καθ’ όσον τα μεν συμφέροντα του Χλύκα υπαγορεύουν το δασικό «να σέρνεται» προκειμένου ν’ «ανοίγουν δουλειές» για το μελετητικό του γραφείο τα δε συμφέροντα του κοσμάκη (που εσείς οφείλετε να εκπροσωπείτε ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος) υπαγορεύουν το ακριβώς αντίθετο.

Τελειώνοντας κ. Φωτάκη σας ερωτάμε:
Γνωρίζετε την περίπτωση της Δροσιάς, ότι δηλαδή, ως μη ώφειλε, καταρτίστηκαν στις οικιστικές περιοχές “Τραυλού” και “Τρία Πεύκα” δασικοί χάρτες με πολιτική ευθύνη και συνεπικουρία Καλαφατέλη;
Γνωρίζετε ότι τους δασικούς χάρτες αυτούς τους έχει καταρτίσει ο σύμβουλος του κ. Καλαφατέλη για τα δασικά ζητήματα;
Γνωρίζετε ότι οι πιο πάνω δασικοί χάρτες (δηλαδή, ουσιαστικά, οι Π.Κ.Χ. της δεκαετίας του 80) έχουν καταστεί οριστικοί «στη ζούλα και από την πίσω πόρτα», πράγμα που σημαίνει πως κάποιοι Δροσιώτες «πλήρωσαν τη νύφη» προκειμένου (μεταξύ άλλων) ο σύμβουλος του Καλαφατέλη στα δασικά Νίκος Χλύκας να επωφεληθεί την αμοιβή μιας μελέτης – «ξεπέτα»;
Γνωρίζετε πως οι εκατοντάδες ενστάσεις των θιγομένων, δέκα περίπου χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί, με συνέπεια αυτοί να παραμένουν όμηροι της κάστας των δασολόγων;
Καταλαβαίνετε, ναι ή όχι, ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν για κάποιους μέσο βιοπορισμού; Τι δουλειά έχετε σεις μ’ αυτούς;
Και, εν πάση περιπτώσει, για ποιούς ακριβώς δασικούς χάρτες κόπτεσθε κ. Φωτάκη;
Αυτούς που δε θα τελειώσουν ποτέ, προκειμένου κάποιοι ν’ αρμέγουν την κοινωνία στο διηνεκές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου