Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)

   Με αφορμή μία επιστολή απολογισμού των πεπραγμένων της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής (Π.Σ.Ε.) της απελθούσης προέδρου κας Ελπίδας Καγιαλή, η Ενωτική Πρωτοβουλία (Ε.Π.), με την από 4-1-2019 σχετική ανακοίνωσή της, έρχεται να «ζητήσει και τα ρέστα» για τον εμπρησμό του αρχείου της Π.Σ.Ε., αποδίδοντας ευθύνες στην κα Καγιαλή και στον προκάτοχό της κ. Π. Χρονόπουλο διότι, δήθεν, δε φρόντισαν να διασφαλίσουν τα αρχεία πριν τη φωτιά.
   Ακόμα, με την ίδια ανακοίνωσή της, η Ε.Π. επιτίθεται στην κα Καγιαλή «ζητώντας της το λόγο» γιατί ζήτησε τη δικαστική διερεύνηση των οικονομικών ατασθαλιών στην Π.Σ.Ε. από τα αρμόδια ποινικά και αστικά δικαστήρια και γιατί επέτρεψε (δήθεν) την εκ των προτέρων διαπόμπευση της πρώην προέδρου της Π.Σ.Ε. κας Λαμπρινής Μήλα.
  Είχαν προηγηθεί και άλλα σχετικά δημοσιεύματα, τόσο από την Ε.Π. (όπως π.χ. αυτό της 1-12-2018 υπό τον τίτλο «ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΞΙΚΟ») όσο και από προσκείμενα στην Ε.Π. πρόσωπα  (όπως π.χ. αυτό του κ. Μιχιώτη της 19-11-2018, υπό τον τίτλο «Το σκάνδαλο των σκανδάλων», και αυτό της κας Μαρίας Χαζάπη της 15-11-2018, υπό τον τίτλο «Απεκρύβη το πόρισμα του εισαγγελικού εμπειρογνώμονα για τις Σχολικές Επιτροπές!»).
   Κατ’ αυτό τον τρόπο, η Ε.Π. προκαλεί σε δημόσιο επί του θέματος διάλογο.
   Αν και δεν ωφείλαμε, αναμέναμε στις 6-2-2019 το αποτέλεσμα της σχετικής ποινικής δίκης, η οποία όμως ανεβλήθη για 13-3-2019. Και, λέμε «δεν ωφείλαμε να αναμείνουμε το αποτέλεσμα της σχετικής ποινικής δίκης» διότι, όπως είναι αυτονόητο, ούτε ο δημόσιος διάλογος ούτε η δημόσια κριτική ούτε η δημόσια πολιτική αντιπαράθεση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος μπορούν να κωλύονται από εκκρεμείς σχετικές δίκες.
   Στο σημείο αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, υπογραμμίζουμε ως αυτονόητο τον οφειλόμενο σεβασμό προς το κεκτημένο του τεκμηρίου της αθωότητας, μέχρις εκδόσεως αντιθέτου αμετακλήτου δικαστικής αποφάσεως.
   Ως εκ τούτου, η πολιτικού χαρακτήρα συζήτηση που επιδιώκουμε δεν έχει να κάνει με τον ποινικό ή μη χαρακτήρα των όποιων τυχόν προσωπικών ευθυνών προκύπτουν κατά την ενάσκηση από αιρετούς ή μη των καθηκόντων τους ως τοπικών αρχόντων.
  Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση προσωπικών ευθυνών (γενικώς) στην πολιτική πρέπει να γίνεται με φειδώ δεδομένου ότι, κατά κανόνα, προτεραιότητα έχει η ανάδειξη της τυχόν συλλογικής πολιτικής ευθύνης του κρινόμενου ή ελεγχόμενου πολιτικού σχηματισμού.
  Ωστόσο, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως, κατά τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου ή αντιπαράθεσης, κάποιες φορές είναι σχεδόν ανέφικτη η παράκαμψη των προφανών και αδιαμφισβήτητων προσωπικών ευθυνών ενός πολιτικού προσώπου (χαρακτηριστική η περίπτωση των προσωπικών ευθυνών του κ. Ιωάννη Καλαφατέλη στην υπόθεση «Νερά του Κρυονερίου», ένεκα των οποίων αυτός ώφειλε να έχει ήδη αποχωρήσει τρέχοντας από το δημόσιο βίο, πολλώ μάλλον την ενεργό πολιτική).
   Επί της ουσίας της υποθέσεως, θυμίζουμε τα εξής:
  Το βράδυ της 2-4-2015, η απερχόμενη πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κα Λαμπρινή Μήλα (όπως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λέει η ίδια) παρέδωσε στο λογιστή κ. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο (με τον οποίο συνεργαζόταν) διάφορα παραστατικά και το Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων της Π.Σ.Ε.
   Ο λογιστής άφησε τα πιο πάνω έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητό του, στο οποίο, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, το ίδιο βράδυ της 2-4-2015 και περί ώρα 22:30, έγινε απόπειρα εμπρησμού έξω από το κλειστό γήπεδο Αγ. Στεφάνου, χωρίς όμως το αυτοκίνητο να καεί.
   Στη συνέχεια, 4 ώρες αργότερα, ώρα 2:30 το πρωί της της 3-4-2015, έγινε νέα απόπειρα εμπρησμού του ίδιου αυτοκινήτου έξω από το σπίτι του άνω λογιστή στο Κρυονέρι, πλην όμως, καίτοι το αυτοκίνητο υπέστη ζημιές, τα πιο πάνω έγγραφα δεν κάηκαν και παραδόθηκαν την ίδια ημέρα 3-4-2015 στο γραφείο των Σχολικών Επιτροπών, όπου, 9 ημέρες μετά, τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής προς Μεγάλο Σάββατο, 11-4-2015, εκδηλώθηκε ο εμπρησμός των πιο πάνω γραφείων στην Άνοιξη, οδός Κανάρη 3, και κάηκαν τα αρχεία των Σχολικών Επιτροπών.
   Όπως είναι αυτονόητο, το προανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτίμησε ότι όλα τα πιο πάνω γεγονότα σχετίζονται ως προς τους δράστες, οπότε και σχηματίστηκε μία κοινή δικογραφία.
   Σημειωτέον ότι ο εμπρηστής διέρρηξε τα γραφεία και έβαλε τη φωτιά ακριβώς στη βιβλιοθήκη των αρχείων των Σχολικών Επιτροπών ενώ δεν ευρέθησαν καν ίχνη του Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων, έστω και μισοκαμένου, παρά το γεγονός ότι τόσο ογκώδη βιβλία πολύ δύσκολα καίγονται τελείως.
  Αυτή είναι μία περίληψη των ευρέως γνωστών γεγονότων του εμπρησμού των αρχείων των Σχολικών Επιτροπών.
   Παρ’ όλον ότι τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους, το σχετικό αφήγημα από πλευράς Ε.Π., όπως διαμορφώθηκε στην πορεία και προπαγανδίζεται σήμερα, είναι ότι τα πιό πάνω γεγονότα μεθοδεύτηκαν από πλευράς Ανοιχτών Οριζόντων.
   Βέβαια, δι’ ευνοήτους λόγους, το αφήγημα αυτό εξωτερικεύεται (εμμέσως πλην σαφώς) με διάφορα υπονοούμενα.
   Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το υπονοούμενο που διαλαμβάνεται στην ανακοίνωση της  Ε.Π. της 2-4-2018, υπό τον τίτλο «Ο ΦΑΓΑΝΟΥΛΗΣ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ», όπου ο κ. Στέφανος Κριεμάδης, ο οποίος υπογράφει το σχετικό κείμενο για λογαριασμό της Ε.Π., απευθυνόμενος στον δήμαρχο κ. Διονύσιο Ζαμάνη λέει τα εξής:
   «Κύριε Δήμαρχε….. Σας ενημερώνω ότι έχω κάνει ασφάλεια πυρός. Γιατί… ο διάολος έχει πολλά ποδάρια».
   Είναι σαφές εδώ ότι η Ε.Π. κατηγορεί σχεδόν απροκάλυπτα το δήμαρχο ως υπεύθυνο για τους εν λόγω εμπρησμούς.
   Δηλαδή, θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο δήμαρχος, είτε διότι διαθέτει μαντικές ικανότητες είτε διότι το είδε στο όνειρό του είτε διότι μύρισε τα νύχια του, προβλέποντας ότι η κα Μήλα θα παραδώσει τα βιβλία της Π.Σ.Κ. στο λογιστή το βράδυ της 2-4-2015, επιμελήθηκε της ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ παρακολούθησης και του εμπρησμού του αυτοκινήτου του λογιστή προκειμένου να καούν τα αρχεία της Σχολικής Επιτροπής που ευρίσκοντο μέσα σ’ αυτό.
   Αυτά τα γελοία και προσβλητικά της νοημοσύνης του μέσου κοινού ανθρώπου αποτελούν τον εν προκειμένω πολιτικό λόγο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, η οποία θέλει να νομίζει ότι είναι σε θέση να ταΐζει τον κοσμάκη με σανό.
   Κύριοι-ες της Ε.Π. απαντήστε:
   Πόθεν ο δήμαρχος ή άλλος πέραν των άμεσα εμπλεκομένων θα μπορούσε να γνωρίζει ότι το αρχείο της Π.Σ.Ε. θα μεταφερόταν το βράδυ της 2-4-2015 στο αυτοκίνητο του λογιστή, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μεθοδεύσει έγκαιρα την ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ παρακολούθηση και εμπρησμό του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου