Ας ξεκινήσουμε την ιστορία μας από όταν ο Δημήτρης Ράϊκος έγινε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών το δεύτερο μισό της δημαρχίας Ζαμάνη.
Να θυμίσουμε εδώ πως ο Ράϊκος είχε εκλεγεί το 2014 ως δημοτικός σύμβουλος των Ανοιχτών Οριζόντων του Διονύση Ζαμάνη. Στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, συνοδεύοντας την ανεξαρτητοποίησή του με ένα λιβελογράφημα σε βάρος του επικεφαλής της παράταξής του. Το αποτέλεσμα της πιό πάνω μεθόδευσης ήταν ο Ζαμάνης να τον κάνει αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Τότε είχε λεχθεί πως η αντιδημαρχία αυτή δόθηκε στο Ράϊκο ως «αντάλλαγμα» για την επανένταξή του στους Ανοιχτούς Ορίζοντες. Ενδοοικογενειακοί καυγάδες, θα μπορούσε να πει κανείς, που συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Η συνέχεια όμως έδειξε πως τα πράγματα ξέφυγαν και η κατάσταση διολίσθησε σε αυτό που λέγεται "πολιτική αποστασία".
Το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μετά τις εκλογές που ανέδειξαν νέο δήμαρχο τον Καλαφατέλη, ο Ράϊκος, εξακολουθώντας να είναι αντιδήμαρχος και (επανεκλεγείς) δημοτικός σύμβουλος με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Ζαμάνη, φωτογραφήθηκε στο γραφείο του να «ενημερώνει» τον Καλαφατέλη για τα θέματα αρμοδιότητάς του. Αυτό «το θέατρο» επαναλήφθηκε δύο ή τρεις φορές, εν μέσω θέρους πάντοτε (βλ. φωτό στην αρχή του παρόντος). Σχετικό είναι το δημοσίευμά μας «Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ».
Το μήνυμα ήταν: «Να ένας αντιδήμαρχος που θέλει το καλό του τόπου: Ενημερώνει τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 1-1-2019, σε αντίθεση τόσο με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους όσο και τον ίδιο τον απερχόμενο δήμαρχο».
Ήταν φανερό πως έκτοτε ο Ράϊκος «την είχε κάνει» για Καλαφατέλη «μεριά». Αυτό που δεν είχε γίνει ακόμα αντιληπτό ήταν το «γιατί».
Σιγά - σιγά όμως «τα μαντάτα» άρχισαν να καταφθάνουν και το τοπίο να ξεκαθαρίζει.
Η λέξη – κλειδί είναι «ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ». Πρόκειται για μία κατασκευαστική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει και υπεργολαβίες για λογαριασμό της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» του Καλογρίτσα, της γνωστής αναδόχου τεχνικής εταιρείας έργων αποχέτευσης στο Διόνυσο που τα άφησε στη μέση, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αναλάβει ο «ΑΚΤΩΡ» του Μπόμπολα.
Ποιά όμως η σχέση Ράϊκου – «ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ»;
Μία περίπτωση ανάδειξης της σχέσης αυτής είναι αυτή των ανυπόστατων πράγματι δημοτικών έργων – «μαϊμού», ύψους 140 χιλιάδων ευρώ περίπου, και των οποίων την ... καλή εκτέλεση (!!!) από την «ΠΥΡΑΜΙΔΑ» βεβαιώνει ο Ράϊκος, ως αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Το ότι πρόκειται για έργα – «μαϊμού» δεν το λέει η αντιπολίτευση αλλά η ίδια αυτή η Τεχνική Υπηρεσία (της οποίας προΐστατο τότε πολιτικά ο αντιδήμαρχος Ράϊκος) και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Παρ’ όλ’ αυτά, η «ΠΥΡΑΜΙΔΑ» είχε το θράσος να κάνει αγωγή σε βάρος του Δήμου και να ζητάει τα πιό πάνω χρήματα για ανυπόστατα πράγματι δημοτικά έργα.
Ο δικηγόρος του Δήμου εισηγήθηκε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα, επισημαίνοντας το πρόδηλο ποινικό ενδιαφέρον της υπόθεσης, πλην όμως η εισήγησή του έπεσε στο κενό δια προφανείς λόγους σκοπιμότητας που καταγγέλλεται πως έχουν να κάνουν με τη συγκάλυψη της υπόθεσης από πλευράς Καλαφατέλη ένεκα Ράϊκου.
Για περισσότερα, παραπέμπουμε στα δημοσιεύματά μας ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΠΥΡΑΜΙΔΑ» Νο 1 και ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΠΥΡΑΜΙΔΑ» Νο 2.
Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή του ιδιωτικού οικοπέδου πριν από το γήπεδο της Σταμάτας, το οποίο μπαζώθηκε επί αντιδημαρχίας Ράϊκου με μπάζα από τις εκσκαφές για την αποχέτευση, κατά πληροφορίες και πάλι από την «ΠΥΡΑΜΙΔΑ», υπεργολάβου τότε της αναδόχου εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ». Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία είχε υποχρέωση να εναποθέσει τα συγκεκριμένα μπάζα σε νόμιμη χωματερή και πάντως επ’ ουδενί σε ιδιωτικό οικόπεδο.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι, περί τα τέλη του έτους 2019, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οικοπέδου έκανε αγωγή στο Δήμο και του ζητάει 180 χιλιάδες ευρώ περίπου, ήτοι 160 χιλιάδες ευρώ περίπου για την απομάκρυνση των μπάζων και 20 χιλιάδες ευρώ για ηθική βλάβη. Η αιτιολογία είναι ότι ο Δήμος ήταν όχι μόνον ο εργοδότης αλλά και η αρμόδια επιβλέπουσα αρχή για τη σύννομη και συμβατική εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης. Όπως ισχυρίζεται ο ενάγων ιδιοκτήτης, η αρμόδια δημοτική Τεχνική Υπηρεσία, με επικεφαλής πολιτικό προϊστάμενο τον τότε αντιδήμαρχο Ράϊκο, δεν επιμελήθηκε δεόντως της επίβλεψης του έργου της αποχέτευσης, με συνέπεια το παράνομο μπάζωμα του οικοπέδου. Ως εκ τούτου, ο Δήμος πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του μπαζωμένου οικοπέδου με το ποσό που απαιτείται για το ξεμπάζωμά του και την επαναφορά του στην προηγούμενη κατάσταση.
Η παράνομη εναπόθεση των βουνών από μπάζα (στερεά απόβλητα) στο συγκεκριμένο σημείο αντιβαίνει κατάφωρα στην περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία, επισύροντας αστρονομικά πρόστιμα σε βάρος του υπόλογου που δεν είναι άλλος παρά ο Δήμος – ρυπαντής.
Τα πιό πάνω τα ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στην αγωγή του, εκ πρώτης δε όψεως (τουλάχιστον) ακούγονται λογικοφανή.
Ο πρώην κοινοτάρχης Σταμάτας Βαγγέλης Πέππας, σε ανάρτησή του της 17-3-2021 στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, φωτογραφίζει το Ράϊκο, ως επικεφαλής τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας, για συμφωνία τρίμηνης προσωρινής εναπόθεσης των μπάζων στο συγκεκριμένο ακίνητο, μετά την παρέλευση της οποίας προθεσμίας αυτής τα μπάζα θα είχαν απομακρυνθεί με ευθύνη του Δήμου. Και, μάλιστα, ο Βαγγέλης Πέππας μέμφεται τους Σταματιώτες δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που δεν διαμαρτύρονται για την ανάδειξη της αλήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι η αλήθεια είναι γνωστή αλλά τηρείται «σιγή ασυρμάτου».
Συμπερασματικά, λόγω της αντιδημαρχίας Ράϊκου μέχρι 31-8-2019, ο Δήμος είναι εναγόμενος για (140+180=) 320 χιλιάδες ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι, αν οι πιό πάνω αγωγές ευδοκιμήσουν, το όποιο χρηματικό ποσόν υποχρεωθεί να καταβάλει ο Δήμος σε τρίτους θα πρέπει να καταλογιστεί σε βάρος των υπολόγων, με πρώτο στη σειρά (αν όχι και μοναδικό) το Ράϊκο. Άρα, ο Ράϊκος είχε σοβαρό κίνητρο να προσχωρήσει στην πλευρά του νικητή των πρόσφατων εκλογών Γιάννη Καλαφατέλη, όπως και ουσιαστικά έσπευσε να πράξει αμέσως μετά τις εκλογές.
Όταν πλησίαζε πλέον η ώρα της προσυμφωνημένης αντιδημαρχοποίησής του από τον Καλαφατέλη, ο Ράϊκος έσπευσε να ανεξαρτητοποιηθεί, αποχωρώντας έτσι και τυπικά με πρωτοβουλία και ευθύνη του από την παράταξη Ανοιχτοί Ορίζοντες με την οποία είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2019.
Χαρακτηριστική περίπτωση όπου τον μείζονα ρόλο για την κατάληψη του αξιώματος του αντιδημάρχου, και δη του αμειβόμενου αντιδημάρχου, παίζουν οι προσωπικές στρατηγικές και τα συμφέροντα, τα οποία, όπως διαφαίνεται, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του Δήμου είτε και του κοινωνικού συνόλου.
Αυτή είναι η πεμπτουσία του Καλαφατελισμού: Πολιτικός αμοραλισμός σε τόσο και τέτοιο βαθμό και τόσο απροκάλυπτα ώστε αυτός να αποτελεί τον κανόνα που έχει εξανεμίσει πλέον κάθε ελπίδα για άσκηση χρηστής και κοινωνικά αποδεκτής εξουσίας από πλευράς δημοτικής αρχής. Σχεδόν τα πάντα υποτάσσονται στη λογική των προσωπικών επιδιώξεων και τακτικισμών, με φόντο τον βιοπορισμό, συνήθως (αλλά όχι μόνον) μέσω ενός αμειβόμενου αξιώματος, π.χ. του αντιδημάρχου, του δημαρχιακού συμβούλου, του προέδρου ενός δημοτικού νομικού προσώπου, κ.ο.κ.
Αυτή η νοσηρή κατάσταση αυξάνει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις όσων φιλοδοξούν να την ανατρέψουν. Σ’ αυτό το τελευταίο ελπίζω να μας δοθεί ευκαιρία να επανέλθουμε, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, καίτοι υψίστης - κομβικής σημασίας για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της περιοχής, δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.
Υ.Γ. Πρώτοι – πρώτοι οφείλουν να τοποθετηθούν οι προεκλογικοί εγγυητές της διαφάνειας στη διοίκηση Καλαφατέλη, οι καθ’ όλα ευυπόληπτοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι δόκτορες, συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, πρώην δήμαρχοι, κ.ο.κ., διότι οι απλοί δημότες αυτούς εμπιστεύτηκαν και ψήφισαν Καλαφατέλη, μετά που εγγυήθηκαν πως αυτός άλλαξε όσο ήταν αντιπολίτευση και «από λύκος έγινε αρνάκι».
Ερωτάσθε κύριοι ευθέως : Η αντιδημαρχοποίηση Ράϊκου έγινε με αξιοκρατικό - διαφανή τρόπο και με κριτήριο τα συμφέροντα του συνόλου ή μήπως υπήρξε προϊόν αδιαφανούς συμφωνίας «κάτω από το τραπέζι», με γνώμονα προσωπικά συμφέροντα και στρατηγικές;
Αναμένεται απάντηση εναγωνίως.